Besparen met isolatieglas

Besparen met isolatieglas

Isolatieglas: HR++ of HR+++? Ontdek hoeveel je kunt besparen

Overweeg je om je ramen te vervangen door kunststof kozijnen met isolatieglas? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van HR++ en HR+++ glas. Maar wat is nu precies het verschil en hoeveel kun je eigenlijk besparen door je enkel of dubbel glas te vervangen? In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw woning.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas, ook wel bekend als dubbelglas of HR-glas, bestaat uit twee of meer glasplaten met daartussen een spouw gevuld met lucht of edelgas. Dit zorgt voor een sterk isolerende werking, waardoor warmteverlies via de ramen wordt beperkt. Er zijn verschillende soorten isolatieglas, waarvan HR++ en HR+++ de meest bekende en gebruikte energiezuinige opties zijn.

HR++ glas

HR++ glas is opgebouwd uit twee glasplaten met een spouw van 15 mm die gevuld is met argon-gas. Daarnaast is één van de glasplaten voorzien van een extra isolerende coating. Met een U-waarde van 1,0 – 1,2 W/m2K biedt HR++ glas een uitstekende isolatie en helpt het je energierekening te verlagen.

HR+++ glas

HR+++ glas gaat nog een stap verder als het gaat om isolatie. Dit type glas heeft drie glasplaten met twee spouwen die gevuld zijn met argon-gas. Bovendien zijn twee van de glasplaten voorzien van een extra isolerende coating. Met een U-waarde van slechts 0,5 – 0,7 W/m2K is HR+++ glas de meest energiezuinige optie op de markt.

Hoeveel kun je besparen met isolatieglas?

De exacte besparing die je kunt realiseren met isolatieglas hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, de grootte van de ramen en je stookgedrag. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde besparingen per woningtype bij het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++ glas:

Soort woningBesparing per jaar van enkel glas naar HR++ glasBesparing per jaar van dubbel glas naar HR++ glas
Tussenwoning350 m3 gas (900 euro)160 m3 gas (410 euro)
Hoekwoning500 m3 gas (1100 euro)200 m3 gas (520 euro)
2 onder 1 kap550 m3 gas (1230 euro)220 m3 gas (572 euro)
Vrijstaande woning600 m3 gas (1330 euro)240 m3 gas (624 euro)

Zoals je kunt zien, loont het om je oude ramen te laten vervangen. De besparing is het grootst wanneer je overstapt van enkel glas naar HR++ glas, maar ook de overstap van dubbel glas naar HR++ is zeker de moeite waard.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Het vervangen van je ramen door isolatieglas is een investering die zich op termijn terugverdient. Bovendien zijn er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar die de aanschaf kunnen vergemakkelijken:

  • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze subsidie vergoedt ongeveer 20% van de kosten voor het plaatsen van isolatieglas, met een maximum van 10.000 euro.
  • Energiebespaarlening: Met deze lening kun je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder het plaatsen van isolatieglas.
  • BTW-verlaging: Vanaf 2023 geldt er een verlaagd BTW-tarief van 0% op de arbeidskosten voor het plaatsen van alleen isolatieglas.

Conclusie

Isolatieglas is een slimme investering voor iedereen die energie wil besparen en het comfort in huis wil verhogen. Of je nu kiest voor HR++ of HR+++ glas, je zult het verschil merken in je energierekening en wooncomfort. Dankzij de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden is het vervangen van je ramen bovendien een stuk aantrekkelijker geworden. Twijfel je nog? Vraag dan vrijblijvend advies aan bij een erkend glaszetter bij jou in de buurt.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *